اگر شما وب سایت دارید یا قصد دارید وب سایت راه‌اندازی کنید، احتمالا با مفهوم FTP آشنا هستید. FTP مخفف File Transfer Protocol است و یک روش استاندارد برای انتقال فایل‌ها بین کامپیوتر شما و سرور وب سایت شما است.

اما آیا می‌دانید که FTP یک پروتکل امن نیست و می‌تواند داده‌های شما را در معرض خطر قرار دهد؟ برای حفظ امنیت داده‌های خود، باید از یک پروتکل انتقال فایل امن استفاده کنید. یکی از پروتکل‌های انتقال فایل امن که معمولا با FTP مقایسه می‌شود، SFTP است. اما تفاوت FTP و SFTP چیست؟ در این مقاله، ۷ تفاوت SFTP و FTP را بررسی خواهیم کرد اما پیش از آن به تعریف این ۲ مفهوم خواهیم پرداخت.

تعریف FTP و SFTP

FTP چیست؟

FTP چیست

FTP یا File Transfer Protocol یک پروتکل شبکه است که برای انتقال فایل‌ها بین دو سیستم استفاده می‌شود. این پروتکل اجازه می‌دهد تا یک کامپیوتر، فایل‌ها را به یک سرور متصل به شبکه انتقال دهد یا از آن دریافت کند.

دسترسی به FTP از طریق یک نرم‌افزار کلاینت FTP امکان پذیر است و می‌توان فایل‌های مختلف را با آن آپلود، دانلود، کپی و یا پاک کرد. FTP توسط بسیاری از سازمان‌ها و کاربران در سراسر جهان برای به اشتراک‌گذاری و مدیریت فایل‌ها استفاده می‌شود.

FTP چیست

SFTP چیست؟

SFTP چیست

SFTP یا Secure File Transfer Protocol یک پروتکل شبکه است که امکان انتقال فایل‌ها بین دو کامپیوتر را با رمزگذاری و احراز هویت فراهم می‌کند. SFTP از مدل SSH استفاده می‌کند و در Application Layer قرار دارد. SFTP از یک ارتباط امن برای انتقال همه داده‌ها بین کلاینت و سرور FTP استفاده می‌کند.

SFTP تنها از یک حالت انتقال فایل پشتیبانی می‌کند: حالت باینری. حالت باینری برای انتقال هر نوع فایلی استفاده می‌شود. SFTP علاوه بر انتقال فایل، امکانات دیگری مانند ساخت، تغییر نام، حذف و جستجوی فایل و پوشه را نیز ارائه می‌دهد.

SFTP چیست

تفاوت SFTP در مقابل FTP

مزایای SFTP در مقابل FTP

۱- SFTP برخلاف FTP از یک کانال امن و رمز گذاری شده برای ارتباط استفاده ‌می‌کند.

SFTP با استفاده از پروتکل SSH، یک کانال امن و رمز گذاری شده بین دو کامپیوتر ایجاد می‌کند. این باعث می‌شود که داده‌ها در طول انتقال به صورت رمزگذاری شده رد و بدل شوند و فقط طرفین مورد نظر بتوانند آن‌ها را رمزگشایی کنند. این ویژگی باعث می‌شود که داده‌ها در برابر حملات هکرها، و سایر تهدیدات امنیتی محافظت شوند.

۲- FTP تحت پروتکل TCP/IP کار ‌می‌کند، اما SFTP بخشی از پروتکل SSH است که یک نرم افزار ارتباط از راه دور است.

FTP یک پروتکل سطح بالا است که تحت پروتکل TCP/IP کار می‌کند. TCP/IP یک پروتکلی است برای انتقال داده‌ها بین شبکه‌های مختلف استفاده می‌شود. FTP فقط عملکرد انتقال فایل را ارائه می‌دهد و هیچ قابلیت دیگری ندارد.

در سمت دیگر، SFTP بخشی از پروتکل SSH است که یک نرم افزار ارتباط از راه دور است. SSH علاوه بر انتقال فایل، قابلیت‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های دیگری را نیز فراهم ‌میکند، مانند دستورات Shell، تونلینگ، پورت فورواردینگ و غیره.

۳- پورت‌های ورودی و خروجی FTP بر روی پورت ۲۱ است ولی در SFTP بر روی پورت ۲۲ است.

پورت ۲۱، پورت پیش فرض FTP است و به عنوان کانال کنترل برای فرستادن دستورات به سرور استفاده ‌میشود. FTP نیاز به یک کانال داده دیگر نیز دارد که به صورت تصادفی در یکی از پورت های باز شبکه قرار ‌می‌گیرد.

SFTP پورت ۲۲ را برای ارتباط استفاده می‌کند و نیاز به هیچ پورت دیگری نیاز ندارد. پورت ۲۲، پورت پیش فرض SSH است و به عنوان کانالی امن برای فرستادن دستورات و داده‌ها به سرور استفاده ‌می‌شود.

۴- FTP کانال امنی برای انتقال فایل‌ها بین‌ هاست‌ها ندارد ، در حالی که SFTP، یک کانال امن برای انتقال ‌ایجاد ‌می‌کند.

FTP داده‌ها را به صورت متن ساده منتقل می‌کند و هیچ رمزگذاری و احراز هویت قوی‌ای را اعمال نمی‌کند. این باعث می‌شود که داده‌ها در معرض خطر سرقت، تغییر یا سوء استفاده قرار گیرند.

اما SFTP داده‌ها را به صورت رمزگذاری شده منتقل می‌کند و از کلیدهای SSH برای احراز هویت طرفین استفاده می‌کند. این باعث می‌شود که داده‌ها در طول انتقال امن باشند و فقط طرفین مورد نظر بتوانند به آن‌ها دسترسی داشته باشند.

۵- FTP از دو کانال برای انتقال داده استفاده ‌می‌کند، ولی SFTP از یک کانال استفاده ‌می‌کند.

FTP از دو کانال جداگانه استفاده می‌کند. یکی برای فرستادن دستورات به سرور و یکی برای فرستادن داده‌ها به سرور. این باعث می‌شود که FTP نتواند به صورت همزمان چندین عملکرد را اجرا کند و نیاز به باز و بسته کردن پورت‌های مختلف داشته باشد.

اما SFTP از یک کانال رمزگذاری شده برای فرستادن دستورات و داده‌ها استفاده می‌کند که باعث می‌شود بتواند به صورت همزمان، چندین عملکرد را اجرا کند و نیاز به تغییر پورت نداشته باشد.

۶- FTP برای ارتباط از ساختار سرویس دهنده-سرویس گیرنده استفاده ‌می‌کند، در حالی که SFTP از ساختار SSH استفاده ‌می‌کند.

FTP پروتکلی سطح بالا است که برای ارتباط با سرویس دهنده-سرویس گیرنده استفاده ‌میکند. در این ساختار، یک طرف به عنوان سرویس دهنده (منبع داده‌ها) عمل می‌کند و دیگری به عنوان سرویس گیرنده (درخواست کننده داده‌ها).

این درحالی است که SFTP به عنوان بخشی از پروتکل SSH عمل می‌کند که باعث می‌شود هر دو طرف به عنوان همتا (Peer) عمل کنند و با هم یک کانال امن را به اشتراک بگذارند که هر دو طرف در آن می‌توانند به عنوان منبع و درخواست کننده داده‌ها عمل کنند.

۷- FTP یک روش انتقال مستقیم استفاده ‌می‌کند اما SFTP از روش انتقال در تونل استفاده ‌می‌کند.

FTP از یک روش انتقال مستقیم استفاده می‌کند که به معنی این است که داده‌ها به صورت خام و بدون هیچ تغییری منتقل می‌شوند. این باعث می‌شود که داده‌ها توسط هر کسی قابل خواندن باشند و نیاز به رمزگشایی نداشته باشند.

اما SFTP از روش انتقال در تونل استفاده می‌کند که به معنی این است که داده‌ها به صورت رمزگذاری شده و با تضمین یکپارچگی منتقل می‌شوند و فقط توسط طرفین قابل خواندن باشند.

پيشنهاد وب رمز: فایل زیلا چیست

FTP یا SFTP؛ از کدام یک استفاده کنیم؟

FTP یا SFTP

برای انتخاب بین FTP و SFTP، شما باید نیازها و اهداف خود را در نظر بگیرید. اگر به دنبال یک روش ساده و سریع برای انتقال فایل‌های کم حجم و غیر حساس هستید، FTP می‌تواند گزینه مناسبی باشد. اما اگر شما به دنبال روشی امن و قابل اعتماد برای انتقال فایل‌های بزرگ و محرمانه هستید، SFTP می‌تواند گزینه بهتری باشد.

SFTP با رمزگذاری و احراز هویت، داده‌های شما را در برابر هکرها محافظت می‌کند و از به سرقت رفتن اطلاعات شما جلوگیری می‌کند. SFTP همچنین امکانات بیشتری را برای مدیریت فایل‌ها و پوشه‌ها در سرور وب سایت شما فراهم می‌کند. در نهایت باید با توجه به نیاز خود یکی از این دو را انتخاب کنید.

پيشنهاد وب رمز: بهترین نرم افزار FTP

نتیجه گیری

در این مقاله، ۷ تفاوت FTP و SFTP را به شما نشان دادیم. این تفاوت‌ها می‌توانند تاثیر بزرگی بر کارایی، امنیت و هزینه وب سایت شما داشته باشند. برای انتخاب بین FTP و SFTP، باید نیازها و اهداف خود را در نظر بگیرید.

اگر به دنبال روشی امن و قابل اعتماد برای انتقال فایل‌های بزرگ و محرمانه هستید، SFTP می‌تواند گزینه مناسبی برای شما باشد.

سوالات متداول

FTP یا فایل ترانسفر پروتکل از طریق ایجاد ارتباطی میان کامپیوتر مشتری و سرور، فایل‌ها را منتقل می‌کند. مشتری فایل مورد نظر را انتخاب کرده و سپس با استفاده از دستورات FTP، فایل را به سرور ارسال یا از سرور دریافت می‌کند. با استفاده از این پروتکل می‌توانید انواع فایل‌ها را روی سرور آپلود یا دانلود کنید.

SFTP یا SSH فایل ترانسفر پروتکل یک روش امن برای انتقال فایل‌ها است. این پروتکل از طریق ایجاد ارتباط SSH (روش امنیتی) بین کامپیوتر مشتری و سرور، فایل‌ها را منتقل می‌کند. ارتباط رمزگذاری شده بین دو سرور، امنیت بالایی را به سرویس SFTP اضافه می‌کند.

برای استفاده از FTP یا SFTP، شما نیاز به یک نرم افزار کلاینت FTP یا SFTP دارید. این نرم افزار‌ها به شما امکان می‌دهند که به سرور وب سایت خود متصل شوید و فایل‌های خود را به آسانی مدیریت کنید. بعضی از نرم افزار‌های کلاینت FTP یا SFTP معروف عبارت‌اند از: FileZilla, WinSCP, Cyberduck, CuteFTP و غیره.

برای تغییر بین FTP و SFTP، شما باید تنظیمات سرور وب سایت خود را تغییر دهید. بعضی از سرویس‌های وب به شما امکان می‌دهند که بین FTP و SFTP با چند کلیک تغییر دهید. بعضی دیگر نیاز به تغییر پورت یا پروتکل دارند. شما باید با وب سرویس خود تماس بگیرید و برای تغییر بین FTP و SFTP از آن‌ها درخواست کمک کنید.

بله، FTP و SFTP ممکن است در سرعت بارگذاری و باگیری تفاوت داشته باشند. FTP به طور کلی سرعت بالاتری نسبت به SFTP دارد، زیرا FTP فقط فایل‌ها را بدون رمزگذاری یا احراز هویت انتقال می‌دهد. SFTP با رمزگذاری و احراز هویت فایل‌ها را انتقال می‌دهد که ممکن است سرعت را کاهش دهد. اما این تفاوت در سرعت ممکن است بستگی به عوامل دیگری مانند حجم فایل، پهنای باند، ترافیک شبکه و غیره نیز داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بخشی از آمار خدمات وب رمز

تعداد خدمت ارائه شده

71111
خدمات هاست و سرور
220110
خدمات ثبت دامنه
461
پروژه طراحی سایت
155
پروژه سئو سایت

در وب‌رمز رضایت مشتریان اولویت ماست

کارفرمایان در مورد ما چه می‌گویند

خانم مهندس درفشی

خانم مهندس درفشی

مدیر سایت "آژانس ارتباطات دان"
آقای مهندس منظمی

آقای مهندس منظمی

مدیر "هلدینگ گام"
خانم مهندس اسدی

خانم مهندس اسدی

مدیر دیجیتال مارکتینگ "ایران ادونچر"
آقای مهندس طالب زاده

آقای مهندس طالب زاده

مدیر مجموعه مهاجرتی - تحصیلی "کانادا از ایران"

برخی برندها که افتخار خدمت به آنها را داشتیم

جایگاه برند معظم شما اینجا خالیست

webramz customers
webramz customers
webramz customers
webramz customers
webramz customers
webramz customers
webramz customers
webramz customers
webramz customers
webramz customers
webramz customers
webramz customers
webramz customers
webramz customers
webramz customers
webramz customers
webramz customers
webramz customers

تعدادآرا: 4 - میانگین: 5

رأی شما ثبت شد.